5 Belgische topondernemers delen hun beste zakelijke advies: inspiratie van Work Smarter 2019

Een resem start-ups uit de grond stampen, dure opleidingen op je palmares, goeie contacten in de bizz of een zak geld onder je matras: het kan allemaal bijdragen tot je succes als ondernemer. Maar dé manier waarop slimme entrepreneurs de top beklimmen, is door kennis uit te wisselen en volop te leren van elkaar.

Net zoals we vandaag onze fietsen en moestuinen sharen, delen ook ondernemers vandaag vrijelijk hun tips met elkaar. Zo ook het credo van ons jaarlijkse Work Smarter-event: work like a pro. Honderden enthousiaste ondernemers kregen er de kans om hun lessons learned met elkaar af te stemmen, en met een hoop handige tips naar huis te gaan. Lees verder onder de video!

Geloof in jezelf, maar met mate

Dat je als startende ondernemer een flinke dosis zelfvertrouwen nodig hebt, is klaar als een klontje. Maar geloven in jezelf is niet altijd evident. Al zeker niet wanneer je je waarde laat bepalen door anderen.

“Er is te veel onzekerheid in onze maatschappij. Ons systeem houdt dat ook in de hand – denk maar aan hoe punten op school je het gevoel geven goed of slecht bezig te zijn. We stellen onze eigen capaciteiten continu in vraag en laten ons te veel leiden door het oordeel van anderen. Mijn advies: laat die twijfel varen, vertrouw erop dat je goed genoeg bent en bouw op de kracht die je daaruit put.” – Joost Callens, CEO Durabrik

Maar let wel op: té veel zelfvertrouwen sluit de deur voor kritiek en overwoekert zo je groeikansen. Blijf dus streng voor jezelf, en geef ook eerlijke feedback aan wie niet kritisch genoeg blijkt voor zichzelf.

“Mijn vader leerde me dat ik gewoon moest doen wat ik wou doen en me niets moest aantrekken van wat anderen daarover dachten. Dat klopt: door mijn passie te volgen, sta ik waar ik nu sta. Maar je mag ook niet te rigide zijn in je idee: als andere ondernemers vinden dat je plan nergens op slaat, dan moet je daarnaar luisteren, en de balls hebben om het bij te sturen.”

Durf loslaten

Tussen alle tips en lessen die weergalmden op Work Smarter, keerde één klassieker vaak terug: iedereen wil te veel zélf doen. Veel entrepreneurs starten klein, ergens in een garage of in een co-workingspace, en groeien van daaruit stilaan uit tot een volwassen bedrijf. Dat je als leider zelf de touwtjes zelf in handen wil houden, is in die zin zeer begrijpelijk, maar niet per se de beste strategie.

“Door je als CEO bezig te houden met operationele taken en alles zelf te blijven doen, werk je uiteindelijk meer in dan aan je bedrijf. Wie houdt zich dan bezig met het ontwikkelen van de organisatie en zorgt ervoor dat je groeit? Mijn tip: zet een paar stappen achteruit. Ik hou me vandaag bijvoorbeeld niet langer bezig met verkoop. Toegegeven: dat klantencontact mis ik soms, maar loslaten is broodnodig om vooruit te gaan.”

Een mening die door de man aan het roer van Google België beaamd wordt. Al staat loslaten niet synoniem voor afstand nemen van je bedrijf. Integendeel: het moet je toelaten om op alle afdelingen van je organisatie verhaal te halen, en zo groeimogelijkheden te spotten.

“Als ondernemer moet je bezig zijn met morgen, niet met vandaag. Daarvoor heb je een haarscherp beeld nodig van je klanten, hun noden en doelstellingen. En wie staat het dichtst bij die klant? De medewerkers die dagelijks met hen in contact staan. Je hoeft dus niet zelf alles te doen – van sales tot customer service – maar je ga wel in dialoog met je team. Een goede CEO heeft zelf geen uitmuntende operationele skills en steekt net daarom continu zijn of haar voelsprieten uit.”

Dat e-commerce gewone ‘offline’ winkels onder druk zet, hoeven we je niet te vertellen. En met een niet-responsieve website voor mobiel, kan je het in de toekomst aardig lastig krijgen. Toch moeten we volgens menig ondernemer niet blindelings elke technologische trend volgen. De tendens bij het Work Smarter-publiek: grijp innovatieve technologieën niet vast ‘omdat het kan’, maar onderzoek hoe ze meerwaarde kunnen brengen voor jouw organisatie. Introduceer ze dan op jouw manier, op jouw tempo.

“De digitale disruptie valt niet te ontkennen, en ook bij Torfs omarmen we de mogelijkheden die e-commerce brengt. Maar al je fysieke winkels sluiten om ‘mee te blijven’ is een brug te ver. Mijn advies voor retailondernemers: doseer je investeringen. Blijf inzetten op offline-winkels, en behoud zo ook het vertrouwen van je medewerkers. En verlies in tijden van verandering je missie niet uit het oog. Zo staat ook in ons e-commerceluik de liefde voor de klant centraal.”

En voor wie de weg kwijtraakt in de wervelwind van digitale tools, biedt selfmade man Jonas Dhaenens een oplossing.

“Ik ben echt een cijferman: analyses en rapporten bieden je inzicht in het wel en wee van je organisatie. Ik raad iedereen dus aan om daar te beginnen: zitten je verkoopcijfers goed, verloopt je salesflow vlot, ontvang je betalingen op tijd? Met slimme digitale tools kan je overzichtelijk rapporten trekken van al dat soort zaken. En die vormen de basis om je bedrijfsprocessen te optimaliseren.
  • 18/07/2019
  • Laatst gewijzigd op 22/03/2024

Gerelateerde blogposts