Teamleader Blog Article

5 kernelementen van een succesvol team

Angélique Dupré Angélique Dupré on 30-aug-2019 10:57:22 in Projectmanagement

5 kernelementen van een succesvol team

Basketbalspeelster en levende legende Ann Wauters weet als geen ander wat het betekent om in team te werken. Ze behaalde heel wat successen, maar verloor ook finales. Aan stoppen denkt de Grande Dame van de Belgische sport nog niet, want het is haar droom om in 2020 met de Belgian Cats op de Olympische Spelen in Tokio te staan.

Ondertussen zet ze met Smart Mind ook haar eerste stappen in het ondernemerschap. Met deze start-up creëert ze een feedbacksysteem tussen coaches en atleten.

Op Work Smarter bracht ze een getuigenis over de kernelementen van een succesvol team:

Een succesverhaal komt nooit zonder mislukking

Hoewel Ann in haar carrière al heel wat overwinningen op haar palmares mocht zetten, is ze ook trots op haar verloren finales: “Verloren finales doen pijn maar het zijn ook de momenten waarbij je het meest naar jezelf kijkt. Wat had ik beter kunnen doen? Wat had mijn team beter kunnen doen? Hoe hadden we toch kunnen winnen? Verloren finales zijn leermomenten en hebben er voor gezorgd dat een aantal andere finales wel werden gewonnen. Ze hebben mij gevormd als speler, maar zeker ook als persoon.”

Kernelementen van een succesvol team

Ann baseert het succesverhaal van een team op de Piramide van Lencioni. Deze 5 belangrijke pijlers maken deel uit van het model:

Vertrouwen

Vertrouwen gaat over tijd maken voor elkaar, communiceren en je kwetsbaar durven opstellen door bijvoorbeeld aan te geven waar je het moeilijk mee hebt. Bij de Belgian Cats wordt veel tijd gespendeerd aan vertrouwen. Vertrouwen moet groeien maar het is het fundament richting het behalen van de vooropgestelde doelen en het creëert ook verbondenheid.

Productieve conflicten

Kan je het jezelf inbeelden: 12 vrouwen samen? Volgens Ann houden we van schijnvrede. “Alles goed? Ja hoor!” Soms moet je echt wel durven om je mening uit te spreken. Het oplossen van conflicten op een constructieve manier tilt je team naar een hoger niveau. In het basketbal worden ze letterlijk met de neus op de feiten geduwd want er zijn videobeelden van de prestaties. Veel hangt ook af van de coach: welke growth mindset creëert de coach in de ploeg?

Betrokkenheid

Je weet wat je doel is. Maar ook: hoe gaan we dat doel bereiken? Wat zijn onze waarden? Wat zijn onze missies? Net zoals in de bedrijfswereld is dit ook in de sport van onschatbare waarde. Toen Ann in Turkije voor Galatasaray speelde was die betrokkenheid enorm. Ik voelde mij echt een lid van de Galatasary-familie, en die betrokkenheid kan je als bedrijf ook creëren.

Verantwoordelijkheid

In een team moet je zowel ruimte geven als verantwoordelijkheid opnemen. “Keep raising the bar”: als je voor jezelf een hoge standaard zet, kan je dat ook doen voor je teamleden. Je moet natuurlijk ook zelf het goede voorbeeld geven en je rol in het team aanvaarden. Je rol kan na verloop van tijd ook veranderen - zo verschilt haar rol bij de Belgian Cats bijvoorbeeld van haar rol in clubverband.

Resultaten

Weg met ego’s. Natuurlijk heb je ego’s en drive nodig, anders kom je er niet als topsporter. Maar je moet dat ego ook opzij kunnen schuiven voor het teambelang. Ann heeft wedstrijden gespeeld die ze moest winnen, en toch verloor. Waarom? Omdat ego’s in de weg stonden. Omdat de speelsters niet op één lijn zaten, omdat ze geen opofferingen wilden doen voor elkaar. In een team moet je samenwerken voor het resultaat. Je kan niet gewoon de vijf beste speelsters op het veld zetten en verwachten dat ze gaan winnen.

“Talent may get you on the field but it’s effort and attitude that will keep you there.” - John Wooden

De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk ook deels bij jezelf. We hebben allemaal talent en willen hard werken, maar ook de juiste attitudes en mindet zijn belangrijk. Een aantal attitudes hebben een rode draad gevormd in de carrière van Ann:

Be highly motivated

Niet enkel als de schijnwerpers op jou gericht zijn maar ook daarnaast. De talloze trainingsuren en uitgebreide voorbereiding ziet niemand - Je moet zelf weten wat je moet doen om zo goed mogelijk te presteren.

Leiderschap

Een echte leider maakt het hele team beter, en is niet bang van concurrentie in het team. Bij de Belgian Cats hebben ze daar ook aandacht aan gegeven. Het kan niet allemaal op de schouders van één teamlid terecht komen en daarom hebben ze een “shared leadership team” ontworpen. Het is een klassieker maar “there’s no I in ‘team’, wel in ‘win’”.

Be coachable

Je moet richtlijnen kunnen volgen. Bij de LA Sparks kreeg Ann voor het eerst een andere rol, kreeg ze weinig speelminuten van de coach en kwam ze dus op de bank terecht. Als speler sta je natuurlijk liever op het veld maar op zo’n momenten kan je wel tonen dat je “coachable” bent.

Feedback & feedforward

Het is belangrijk om jezelf te analyseren en om te weten hoe je iets de volgende keer gaat aanpakken om niet dezelfde fouten te maken en om het beter aan te pakken. In het basketbal doen ze dit door videobeelden te bekijken en open te staan voor feedback, niet enkel van de coaches maar ook van medespeelsters. Het kan interessant zijn om van je “peer” te horen wat zij denkt over jou.

Innoveren

De snelle maatschappij waarin we nu leven vraagt om innovatie. Dat geldt zowel voor de bedrijfswereld als voor topsport. Durf is hierin heel belangrijk. Toen Ann in Rusland speelde, kwam ze in een andere cultuur terecht en moest ze echt durf tonen.

Veerkracht / mentale weerbaarheid

Je toont mentale weerbaarheid door de knop na een verloren match snel om te draaien zodat je de volgende match terug kan winnen.

Energiepeil

Ann heeft als speelster altijd veel slaap nodig gehad, maar toen ze mama werd had dit ook een invloed op haar slaap. Toch gaf het moederschap haar naar eigen zeggen enorm veel energie. Nu is ze vooral blij en fier dat ze haar basketbalcarrière kan delen met haar kinderen. “Het is belangrijk om uit te vissen wat je energie geeft, en wat je energie kost.”

Enjoy & celebrate

Vergeet niet om te genieten van succes. “So often, we become so focused on the finish line that we forget to enjoy the journey.” Hierin komen eigenlijk alle voorgaande attitudes samen. “Als je er geen plezier meer uithaalt, duurt het niet lang voor je ook je motivatie zal verliezen.”

Bekijk haar volledige keynote hier: