Op bezoek bij De Bouwerij: "Onze ISO-auditeur was meteen fan."

Tijd voor een nieuw partnerverhaal: De Bouwerij uit het Vlaams-Brabantse Ternat creëert duurzame maatarchitectuur. Projecten met een ziel, projecten met ethiek, voor mens en milieu. Het cliënteel verraadt een enorme diversiteit, van gezinswoningen over kantoorprojecten tot bejaardentehuizen. Paul De Mulder, partner en architect: "Teamleader viel meteen op. Een ongelooflijk gebruiksgemak en helemaal aanpasbaar naar onze behoeften."

ISO-ambities

De kloof met het bestaande CRM-systeem gaapte wijd: "Bovendien wilden we de ISO 9001-norm halen, een mooie erkenning voor kwaliteitsmanagement." Een intensieve oefening. "De vraag is vooral hoever je als bedrijf structureel reorganiseert. Voor je het weet ben je de slaaf van de eigen regeltjes en zit je hopeloos vast. Arbeidsvreugde moet primeren, altijd." Een externe auditfirma hielp: "De focus lag op procesverbetering en klantentevredenheid, met voldoende vrijheid voor specifieke zaken."

Projectmatig persoonlijk

Het projectverloop vergde veel aandacht. "Particulier, bedrijf of overheid, geen enkele tijdslijn met fases en deadlines is helemaal dezelfde. Sommige projecten lopen jaren en hebben een bijzonder complexe facturatie." En de menselijke inbreng? "Ik heb mensen met een boekhoudkundige precisie, anderen werken iets rommeliger (lacht). Maar iedereen gebruikt het systeem op zijn manier, dat is de grootste winst." De gevolgen bleven niet uit. "In januari kregen we ons ISO-certificaat, amper 3 maand na de Teamleaderstart."

Motiverend gebruik

"Als een systeem sneuvelt door weinig gebruiksgemak, is de impact veel groter dan gedacht. Je raakt gedemotiveerd en dat straalt af op de creativiteit." Paul toont zijn scherm: "Daar hebben we nu geen last meer van. Het dashboard toont alle essentiële informatie in een oogopslag: afspraken, telefoontjes, doelstellingen… En zonder laadtijden." De koppeling met Google Apps blijkt al even aangenaam: "Google Calendar synchroniseert constant met onze agenda, heel makkelijk."

Vrijheid & transparantie

De Bouwerij steunt op een hecht team. "Mijn natte droom is me overbodig maken (lacht). Via het systeem wijzen we projecten telkens toe aan een uniek team. Iedereen heeft veel verantwoordelijkheid en de vrijheid om ermee om te gaan." Het kantoor deelt in die vooruitgang: "Het speelt geen rol wie een dossier beheert, alles is transparant, zelfs onze erelonen. Zo kan men doorwerken zonder afhankelijk te zijn van 1 persoon, bijvoorbeeld bij ziekte."

Algemeen belang

Paul relativeert: "Natuurlijk wil ik als persoon dingen aanpassen, maar de gebruikservaring van het kantoor gaat voor." Binnenkort wordt de mailstroom aangepakt: "We verliezen nog tijd met de mailbox, hoewel ongewenste mails al minder opduiken." De architect vertrouwt erin: "Onze ISO-auditeur leerde het systeem natuurlijk van dichtbij kennen. Die ervaring beviel hem zo goed dat hij ook voor Teamleader koos." Hij komt nochtans in veel bedrijven: "Net daarom. Ik denk dat er nog veel zullen volgen."

Geschreven door Robin Van Cleemput
  • 27/03/2015
  • Laatst gewijzigd op 12/02/2024

Gerelateerde blogposts