Teamleader Blog Article

Hoe kies je de juiste tools voor jouw start-up?

Monica Van Huylenbroeck Monica Van Huylenbroeck on 21-jul-2016 16:00:00 in Sales & Marketing

Hoe kies je de juiste tools voor jouw start-up?

Wat zijn nu precies de verschillen tussen de juiste en de verkeerde tools? Welke zaken moet je overwegen voor je een keuze maakt? We helpen je op weg.  

Technologie wordt steeds toegankelijker. Bedrijfssoftware die voordien enkel voor grote multinationals was weggelegd, helpt tegenwoordig ook de activiteiten stroomlijnen van kmo's en start-ups. De uitdaging hierbij? Software kiezen die jouw onderneming écht vooruit helpt. 

Wat zijn nu precies de verschillen tussen de juiste en de verkeerde tools? Welke zaken moet je overwegen voor je een keuze maakt? We helpen je op weg. 

Waaraan moet je denken?

Met de juiste tools op zak kan je jouw onderneming klaarstomen om succesvol te groeien. Een aantal vragen kunnen je alvast helpen om het kaf van het koren te scheiden: 

  • Welke sleutelprocessen zijn er in onze onderneming?
  • Welk van die processen kan verbeterd worden door software? 
  • Welke features hebben we precies nodig?
  • Welke tools gebruiken we momenteel?
  • Hoe integreren we de nieuwe tool met onze huidige software?
  • Hoeveel kost het? 

Zodra je deze vragen hebt beantwoord, kan je op zoek naar de juiste tools voor jouw onderneming. Wij lijsten alvast nog enkele andere tips op die je van pas kunnen komen!

Wil je meer leren over hoe technologie je van in het begin kan helpen met schaalbaarheid, download dan ons ebook voor start-ups: investeren in de toekomst.

Schaalbaarheid is essentieel

 

HQ_Blog_StartupTools-02 (1)

Schaalbaarheid staat ook voor een flexibel prijsmodel. Een start-up beschikt natuurlijk niet over dezelfde middelen als eengevestigde multinational. Stel je voor dat je onderneming sneller of minder snel groeit dan verwacht. Dan moet je kunnen kiezen welke features je gebruikt op basis van je prioriteiten - tegen een prijs die afgestemd is op je huidige budget.

Less is more

Bij bedrijfssoftware is méér niet altijd beter. Stel geen gigantische checklist op met features, maar focus je op de kernaspecten die je het hardst nodig hebt. Bepaal op die manier of die software bij jouw onderneming past. Eenvoudige processen, een overzichtelijke gebruikersinterface en uitstekende klantenservice betekenen zoveel meer voor kmo's dan onhandige, uitgebreide software die in de eerste plek niet eens voor hen ontwikkeld werd. 

"Kleine ondernemingen hebben software nodig die voor hén ontwikkeld werd."

Enterprise software, zoals dat dan heet, is niet enkel complex en duur. Het biedt ook geen antwoord op de uitdagingen van kmo's. Die hebben immers minder middelen - zowel op vlak van budget en personeel. De meeste kmo's hebben bijvoorbeeld geen interne IT-teams om bedrijfssoftware te integreren en te onderhouden. Je kiest dus in de eerste plaats beter voor software die toegankelijk, gebruiksvriendelijk en intuïtief is. 

Eenvoudige integratie en software op maat

 

Software die met elkaar integreert biedt meer efficiëntie, transparantie en helpt je om betere beslissingen te nemen op basis van actuele data. Zorg er dus voor dat je software makkelijk integreert met de tools die in jouw onderneming gebruikt worden, bijvoorbeeld:

HQ_Blog_StartupTools-03

  • Boekhoudsoftware
  • Marketing automation-platform
  • CRM-tool
  • Web analytics software

Software op maat van grote multinationals biedt vaak een brede waaier aan verschillende features aan. Maar die tools zijn niet enkel te duur voor kmo's, ze zijn ook nog eens moeilijk te implementeren en te onderhouden. Wanneer je bedrijfssoftware kiest, bepaal je beter eerst wat je écht nodig hebt zodat je je kan focussen op die aspecten. 

En elke onderneming, groot of klein, heeft unieke behoeftes. Daarom is software die je kan personaliseren vaak de beste oplossing. Bijvoorbeeld: je implementeert een CRM-tool om je contacten en sales te beheren. Als je zelf custom fields, filters en tags kan toevoegen in elke fase van je salesproces, kan je die tool veel beter afstemmen op jouw bestaande bedrijfsprocessen.

ebook: start-ups en crm investeren in je toekomst.