Proforma factuur: wat is het en hoe gebruik je het?

Proforma facturen worden vaak gebruikt om klanten meer informatie te geven over hun aankoop. Ontdek wat een proforma factuur inhoudt, wat het verschil is met offertes en gewone facturen en hoe je zelf een proforma factuur kan maken.

Met Teamleader Focus maak je makkelijk en snel een proforma factuur. Pas de template aan met je eigen logo, kleuren en lettertype voor een professionele uitstraling. Teamleader Focus houdt automatisch rekening met alle verplichte vermeldingen, waardoor je nooit meer een factuuronderdeel vergeet. Zo weet je zeker dat je proforma factuur compleet is én een goede indruk maakt. Zelf proberen? Dat kan 14 dagen gratis, zonder kredietkaart. 

Wat is een proforma factuur?

Pro forma is Latijns voor: ‘voor de vorm’. Letterlijk betekent het dus: factuur voor de vorm. Een proforma factuur is geen officiële factuur en vraagt een klant niet om betaling. 

Een proforma factuur is een voorlopige factuur en biedt zowel kopers als verkopers basisinformatie over een verkoop. Denk hierbij aan informatie over de artikelen en/of diensten en de bijbehorende prijs. Proforma facturen worden vaak gebruikt nadat de klant akkoord is gegaan met de offerte. Hiermee kan je klanten een gedetailleerd overzicht geven van hun aankoop, voordat je een echte factuur opstelt.

Wat is het verschil met een gewone factuur?

Een proforma factuur lijkt wel op een gewone factuur, met twee belangrijke verschillen:

  • Er wordt duidelijk vermeld dat het een proforma factuur is.
  • Er staat geen factuurnummer op een proforma factuur.

Zoals we al noemden, verplicht een proforma factuur klanten niet om te betalen voor producten of diensten die erop worden vermeld. Een proforma factuur heeft dus geen fiscale waarde en blijft ook buiten je boekhouding.

Een proforma factuur kan nuttig zijn om een verkoopvoorstel te specificeren. Je geeft op die manier de klant de kans om wijzigingen aan te vragen. Daarna kan de proforma factuur worden omgezet in een echte factuur. Dit kan door de titel te wijzigen en een factuurnummer toe te voegen. De complete factuur kan dan makkelijk opnieuw verstuurd worden. 

Met het facturatieprogramma van Teamleader Focus bespaar je makkelijk uren tijd met het maken en opvolgen van facturen. Dankzij het handige overzicht van je verkooppijplijn(en) zie je in één oogopslag of een klant een reactie heeft gegeven of dat je een factuur moet opvolgen. Test het nu 14 dagen gratis uit en ontdek zelf hoeveel tijd je bespaart.

Wat is het verschil met offertes?

Een proforma factuur bestaat uit een opsomming van de diensten of producten en de bijbehorende prijzen. Dit geldt ook voor een offerte. Dus wat is het verschil? Allereerst zit het verschil in de opmaak: de proforma factuur lijkt qua vormgeving en opmaak op een echte factuur. De opmaak van een offerte kan nog weleens verschillen van een factuur.

Zowel de offerte als de proforma factuur worden gebruikt om informatie over de verkoop uit te wisselen met klanten. Potentiële klanten kunnen dan kiezen of ze hun aankoop willen bevestigen, of onderhandelen. Een proforma factuur wordt vaak pas uitgegeven als de klant akkoord is gegaan met de offerte. 

80% tijdwinst met Teamleader Focus

Sebastiaan Bugaj, eigenaar van Vochtstop, bespaart veel tijd door zijn facturen op te stellen in Teamleader Focus:

“Vroeger tikte ik mijn offertes en facturen allemaal handmatig, nu hoef ik alleen maar op de knop ‘Offerte’ of ‘Factuur’ te klikken en staat alles meteen goed. Binnen één minuut ben ik klaar; het levert me 80% tijdwinst op.”

Een proforma factuur opstellen

Voordat je een proforma factuur opstelt, is het handig als je jezelf de volgende vragen stelt:

  • Wat is de prijs van de producten of diensten die je aanbiedt?
  • Wat zijn de eventuele productiekosten? Bereken dit bijvoorbeeld met behulp van een kosten-spreadsheet en houd rekening met de verzending of transport, opslag, verzekering, belastingen, eventuele douanekosten en invoerheffingen.

Zodra je een helder beeld hebt van de totale kosten en prijzen, kan je een proforma factuur opstellen. Maar welke elementen moet je factuur bevatten? Een factuur bevat in ieder geval de volgende factuuronderdelen:

Nooit meer een onderdeel op je (proforma) factuur vergeten? Met Teamleader Focus is handmatig werk verleden tijd. Jouw gegevens en de klantgegevens worden automatisch ingevuld en alle verplichte vermeldingen worden aangegeven. Dit zorgt niet alleen voor een foutloze factuur, maar het bespaart je ook ontzettend veel tijd! Probeer het nu 14 dagen gratis. 

Factuurkop

Vermeld altijd 'Proforma factuur' in de factuur kop.

Voeg je logo, bedrijfsnaam en contactgegevens toe, zodat je factuur goed te herkennen is. Gebruik je volledige naam en vermeld je e-mailadres − dit geldt ook voor de contactgegevens van de koper.

Vermeld de datum waarop de factuur aangevraagd en opgemaakt is. Als de overeenkomst slechts tijdelijk geldt, kun je ook een vervaldatum toevoegen met een begeleidende zin. Bijvoorbeeld: ‘Voorwaarden geldig t/m 31 januari 2024’.

Informatie over export & verzending

Als je goederen moet exporteren, is het goed om te vermelden waarom. Vermeld waarvoor de producten bestemd zijn: verkoop, staaltje, reparatie, retour of gift. Als de producten ook weer ingevoerd moeten worden, in het geval van een reparatie bijvoorbeeld, kun je vermelden dat de uitvoer tijdelijk is. Dat kan makkelijk met de vermelding ‘tijdelijke uitvoer’.

Voeg ook de transportwijze toe (lucht, zee, weg, spoor), het totaal aantal pakketten dat je verstuurt en het brutogewicht van de zending.

Gedetailleerde kostenweergave per item

Zet de volgende informatie op je proforma factuur:

  • Alle producten en diensten die je levert
  • Gedetailleerde omschrijvingen zoals grootte, kleur, modelnummer of andere gegevens van de producten. Voeg ook het land of de streek toe waar de producten worden vervaardigd.
  • Het aantal producten
  • De eenheidsprijs per item
  • De totale kosten

Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Zo voorkom je dat de klant de proforma factuur afwijst, omdat essentiële informatie niet benoemd wordt.

Belastingtarief, verzendkosten en totaalprijs

Als je internationaal actief bent, zul je de belastingwetten van het land van ontvangst moeten nazoeken om de juiste belasting aan je factuur toe te voegen. Voeg ook de verzend- en verwerkingskosten toe.

Vermeld de munteenheid en de betalingsvoorwaarden die van toepassing zijn. Je wilt geen geld verliezen door onvoorziene verzendkosten, verkeerde belastingen of vergeten douanekosten.

Factuurvoet

Voeg extra informatie toe, zoals je garantie- of retourbeleid. Dit is ook meteen het perfecte moment om je klant te bedanken voor het vertrouwen.

Voltooi je proforma factuur met je (digitale) handtekening en de datum van vandaag. Voeg hierbij je volledige naam en functie toe, zodat de ontvanger weet dat jij de rechten hebt om de verkoop te voltooien.

Wil je digitaal factureren, maar weet je niet zeker hoe?  Zo maak je eenvoudig je eerste digitale factuur

Maak je proforma facturen in Teamleader Focus

Wist je ook dat er automatische oplossingen bestaan voor proforma facturen? Met het facturatieprogramma van Teamleader Focus kun je:

  • In een paar klikken proforma facturen maken en omzetten in volwaardige facturen.
  • Een overzicht bewaren van klantgegevens, offertes en (on)betaalde facturen. Zo wordt samenwerken en communiceren een stuk eenvoudiger binnen je bedrijf.
  • Automatisch facturen aanmaken en templates gebruiken voor proforma facturen.
  • Proforma facturen in één klik wijzigen of verwijderen. 
  • Terugkerende facturen automatisch versturen.

Zo maak je snel en makkelijk al je facturen aan. En je klanten kunnen deze direct online betalen. Probeer Teamleader Focus twee weken uit. Zonder gedoe. Zonder te betalen.


  • 02/10/2020
  • Laatst gewijzigd op 29/03/2024

Gerelateerde blogposts