Welke impact heeft diversiteit op jouw onderneming?

Focus op nieuwe competenties

Empowerment moet van onderuit komen. Door te investeren in alle lagen van de samenwerking, investeren we in de toekomst. Om de ideale omstandigheden te creëren waarin diversiteit kan floreren, is er echter nog heel wat werk.

El Kaouakibi gelooft dat het onderwijs daarin een grote rol kan spelen. Zelfontplooiing en eigenwaarde zouden centraal moeten staan, zodat jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen. Op die manier worden hun kansen op de arbeidsmarkt groter en bezitten ze de zelfzekerheid om werkgevers ervan te overtuigen om voor hen te kiezen. Waar je vandaan komt, wordt dan veel minder belangrijk dan waar je naartoe gaat.

Om die reden richtte El Kaouakibi Point Urbain op. Hiermee wil ze een brug vormen tussen bedrijven die op zoek zijn naar de juiste werkkrachten en jonge, gepassioneerde werkzoekenden. Het verschil met traditionele rekruteringsbureaus is duidelijk: de focus ligt niet op diploma’s en ervaring, maar op waarden, sociale vaardigheden, veerkracht en flexibiliteit. Point Urbain helpt zo mee nieuwe kansen te creëren voor jongeren, op alle economische niveaus.

Dit is een idee dat we zeker kunnen meenemen naar de werkvloer. Te vaak focussen we ons bij vacatures op traditionele verworvenheden, terwijl die niet altijd even relevant zijn.

"Door te investeren in alle lagen van de samenleving, investeren we in de toekomst."

Diversiteit in al haar vormen

Steden zijn een broedplaats van innovatie. Er zijn ontzettend veel bevolkingsgroepen aanwezig in de stedelijke ruimte, maar toch wordt er bij diversiteitsprojecten meestal gefocust op allochtonen. Als een vrouw met Marokkaanse roots vindt El Kaouakibi dat bizar. Ze kreeg vroeger zelf de stempel ‘kansarm’ te zijn, terwijl ze juist het gevoel had dat in een kansrijke omgeving op te groeien. Ze vindt dan ook dat andere (kansen)groepen meer aandacht verdienen: jongeren en ouderen, vrouwen en mensen met een laag inkomen, ze worden jammer genoeg vaak vergeten in dit debat.

Met Let’s Go Urban Academy wil El Kaouakibi jongeren tussen 6 en 30 jaar uit alle lagen van de samenleving, helpen om hun dromen en talenten na te jagen. Ze kunnen hier terecht voor allerlei disciplines, zoals media, dans en sport. Niet alleen kunnen ze hier hun passie beoefenen, maar hun zin voor emancipatie en ondernemerschap wordt ook geprikkeld, zodat deze jongeren op hun beurt weer kunnen zorgen voor sociale innovatie, binnen en buiten de stad.

Het is dus belangrijk om diversiteit in al zijn facetten te omarmen: het gaat niet alleen over verschillende culturen, maar ook over een man-vrouwevenwicht, variërende leeftijden en sociale situaties.

Sociaal ondernemerschap stimuleren

Sihame El Kaouakibi is daarnaast ook oprichter van A Woman’s View, dat bedrijven op weg helpt naar sociaal economisch ondernemen. Zo vormt ze met haar verschillende organisaties een brandpunt van jong talent, sociale initiatieven en economische vooruitgang. Ze mag zichzelf dus gerust ‘sociaal innovator’ noemen en hoopt dat in de toekomst meer mensen een gelijkaardige titel verdienen.

Om dat te verwezenlijken, zal sociaal ondernemerschap meer gestimuleerd moeten worden. Dankzij bedrijven als Uber en Tesla wordt het stilaan weer een sexy begrip, maar in België is verdere ondersteuning zeker noodzakelijk. Een sociale impact hebben met economisch schaalbare activiteiten: het kan, maar heeft een voedingsbodem nodig om te kunnen groeien.

Om de concurrentie voor te kunnen blijven, wordt investeren in diversiteit dus steeds belangrijker. Dit is hét moment om ook met jouw onderneming er ten volle op in te zetten.

Door vooroordelen opzij te zetten, kan je ten volle de positieve impact van een inclusieve cultuur ervaren. Dat heeft niet enkel voordelen op bedrijfseconomisch vlak, maar ook een sterke maatschappelijke en sociale meerwaarde.

Vooruitgang creëren in je eigen bedrijf én ondertussen mensen helpen om een sterkere positie te verwerven: het is niet langer een utopie in een bedrijfscultuur die inzet op diversiteit.

Siham El Kaouakibi kwam spreken in mei 2017, tijdens ‘Work Smarter’. Daar wil ze het graag hebben over de stappen die ze zelf onderneemt om de kloof op de arbeidsmarkt te dichten en wat ondernemers kunnen doen om het toenemend potentieel van diverse talenten aan te spreken. Slimmer werken, dat doe je door te investeren in diversiteit.

  • 22/02/2017
  • Laatst gewijzigd op 13/03/2024

Gerelateerde blogposts